twoje wnętrza

Kościerzyna – gastronomiczna wycieczka po sercu Kaszub

Kaszuby zdają się być niezwykłym miejscem na mapie Polski. Region od wieków pielęgnuje swoje tradycje. Dotyczy to zarówno spraw kulturowych, jak i językowych. Język kaszubski jest jednym z prawnie uznawanych przez prawo językim mniejszości narodowej.

Zamieszkujący północną część Polski mieszkańcy Kaszub mogą się także pochwalić swoją tradycyjną kuchnią. Kościerzyna – stolica Kaszub to w opozycji do wielu miejscowości nie tylko pizza i burgery. Kuchnia regionalna w Kościerzynie, której można tu skosztować, zalicza się do tych, obok których nie można przejść obojętnie.

Kulinarne Kaszuby – co oferują?

Jak znaczna część kuchni regionalnych, kuchnia kaszubska ściśle związana jest z rytmem życia obywateli. Znaczy to, że wpływ mają na nią pory roku oraz owoce, które wypuści ziemia.

Od wieków mieszkańcy regionu trudnili się pracami polowymi i połowem ryb. Dzięki temu naczelne przysmaki w tej kuchni opierają się na rybach, drobiu i świeżych warzywach.

Kościerzyna i okolice to także dosyć mocno zalesione obszary. Sprawia to, że popularne są tu również dziczyzna, grzyby i leśne owoce. Lokalni mieszkańcy z pokolenia na pokolenie przekazują sobie wiedzę na temat zdobywania, gromadzenia i co najważniejsze przygotowywania miejscowych darów ziemi.

Właściwie wybrana restauracja w mieście Kościerzyna zapewni nam prawdziwą ucztę. Podobnie jak w innych miejscach można tu spotkać w karcie dania takiej jak pizza i burgery. Będąc tu dobrze jest jednak postawić na na rodzimą kuchnię.

Kościerzyna – co się je w sercu Kaszub?

Wizyta w tym regionie to obowiązkowe odwiedziny w jednym z licznych tutejszych lasów. Jest tu ich mnogość. Szum drzew pozwala się zrelaksować, klimatu dodają im rozsiane gdzieniegdzie jeziorka. Są to idealne okolice na spędzenie czasu z naturą i naładowanie baterii.

Będąc tu warto choć trochę zanurzyć się z tutejszą kulturą i tradycją. Bogate zdobnictwo, charakterystyczny język i przykuwające uwagę stroje ludowe to tylko część kaszubskich atrakcji.

Wyjazd na wczasy to świeta okazja do stestowania lokalnych wyrobów. Kościerzyna jest miastem, w którym co druga restauracja oferuje lokalne frykasy.

Szczególnie popularne dania, które produkuje kuchnia kaszubska to robione domowymi metodami wędliny czy przetwory rybne. Szukając wiadomości na ten temat, wielu krytyków poleca pierogi z dorszem. Zupa rybna również cieszy się tu popularnością – jest gęsta i wyrazista w smaku.

Opróćz tego lokalni mieszkańcy oferują różnego typu wariacje najpopularniejszych dań z kuchni europejskiej. Można zjeść burgery z lokalnymi składnikami. Pizza z owocami kaszubskiej ziemi także jest tu spotykana. Także wszelkiej maści ryże czy makarony miejscowi kucharze serwują z grzybami z kaszubskich lasów.
Gdy na mapie naszej wyprawy znajduje się Kościerzyna i okolice warto uprzednio zrobić rekonesans. Często szukając pośród bogatą(ej) bazy noclegową(ej) można znaleźć perełki.

Jeśli chcemy rzeczywiście poznać tą kulturę dobrym pomysłem są gospodarstwa agroturystyczne. To właśnie w takich miejscach kuchnia kaszubska i kultura najgłębiej zapuściły swe korzenie.