Wędzenie to wielowiekowa metoda, dzięki której możemy nadać przetworom mięsnym oraz rybom, niepowtarzalnego smaku i aromatu. Produkty wędzone są również doskonałym sposobem na pełen witamin, wyśmienity a przede wszystkim pozbawiony sztucznych dodatków posiłek. Jak odpowiednio zorganizować wędzenie potraw i w jakiej temperaturze powinno się wędzić wybrane produkty?
Mięso
Wędzenie przetworów mięsnych w głównej mierze odbywa się na dwa sposoby – na zimno lub na ciepło. Każdą z tych metod charakteryzuje przede wszystkim inna temperatura. W zależności od wybranej przez nas metody, powinniśmy:
- wybierając metodę wędzenia na ciepło, decydujemy się na krótszy czas realizacji. Wędzenie dymem na ciepło trwa zazwyczaj od pół godziny do max dwóch godzin zegarowych oraz ma miejsce w temperaturze od około 22 do maksymalnie 45 stopni celsjusza.
- wybierając metodę wędzenia na zimno, powinniśmy być przygotowani na bardziej czasochłonny proces, aniżeli w przypadku wędzenia na gorąco. Wędzenie na zimno ma miejsce w temperaturze od 10 do max 30 stopni. Proces wędzenia na zimno potrzebuje również większej ilości czasu, ponieważ ta metoda wędzenia może przeciągnąć się nawet kilka dni.
Każdy z wymienionych wyżej procesów musi być także wykonywany w odpowiedniej wilgotności.
Ryby
Wędzone ryby są przysmakiem które serwowane jest nie tylko w terenach nadmorskich. Wiele ludzi decyduje się na wędzenie ryb w samodzielnie przygotowanych wędzarniach. Proces wędzenia ryb jest niezwykle podobny, do wcześniej opisanego wędzenia mięsa. Metody również są dwie: na zimno lub na ciepło. Podczas wędzenia na zimno, musimy pamiętać, by temperatura podczas wszystkich kroków nie przekroczyła 44-55 stopni. To optymalna temperatura, w której uzyskamy oczekiwany efekt.
Jak stworzyć przydomową wędzarnie
Przygotowanie własnej wędzarni jest zdumiewająco banalne. Należy przygotować przede wszystkim drewno, którego chcemy użyć w celu wędzenia produktów. Sposobów na wykonanie wędzarni istnieje wiele, każda z nich jest zależny od tego, jak chcemy wędzić i jaki nakład finansowy chcemy przeznaczyć na ten cel. Nieodłącznym elementem są drzwiczki do wędzarni, które są bardzo istotne w procesie utrzymania odpowiedniej temperatury oraz prawidłowej ilości dymu.